Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Press Release

GE Yenilenebilir Enerji, En Büyük Kara Tipi Rüzgar Türbinini Tanıttı

September 14, 2017

•      GE’nin 158 metre rotor çapına sahip 4,8 MW'lık türbini, karasal (onshore) endüstrisindeki en yüksek Yıllık Enerji Üretim oranına ulaşacak şekilde tasarlandı

•      Düşük ve orta rüzgar hızı olan sahalar için tasarlanan yeni türbin, Avrupa'daki 5.000 konuta eşdeğer düzeyde enerji sağlayacak

•     GE, daha uzun kanatlar ve daha yüksek kule ile kara tipi (onshore rüzgar türbininde) 4 MW segmentine girdi

İstanbul, Türkiye / 14 Eylül 2017 - GE Yenilenebilir Enerji, yeni 4.8-158 kara tipi rüzgar türbinini tanıttı. Yeni rüzgar türbini, GE'nin bugüne kadarki en yüksek verimliliğe sahip türbini olma özelliğini taşıyor. Segmentteki en büyük rotor ile yenilikçi bir kanat tasarımına sahip 4.8-158 türbini, Yıllık Enerji Üretiminde (AEP) önemli bir iyileşme sağlayarak düşük ve orta rüzgar hızlı sahalardaki müşterilerin enerji maliyetlerini düşürüyor.

GE'nin Onshore Rüzgar Enerjisi İş Alanı Başkan ve CEO'su Pete McCabe, şu yorumda bulundu: "4.8-158 tasarımı, türbin teknolojisi ve verimlilik için atılan önemli bir adım. Şu anda bu türbini sizlere tanıtıyor olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Türbin, Almanya, Türkiye ve Avustralya gibi düşük ve orta rüzgar hızı olan bölgelerin yanı sıraihale gibi süreçler için de uygun. Çünkü; dünya genelinde birçok ülke, enerji maliyetlerini düşürmeye giderek daha çok önem veriyor."

GE'nin 4 MW segmentindeki ilk kara tipi (onshore) girişi olan yeni 4,8 MW rüzgar türbini, 158 metrelik bir rotora ve 240 metreye kadar tepe yüksekliğine sahip. Daha büyük bir rotor ve yüksek kulelerin bir arada bulunması, türbinin daha yüksek rüzgar hızlarını almasını ve daha fazla enerji üretmesini sağlıyor.

GE'nin en yeni türbininde yüksek teknolojili kanatlar, gelişmiş yük ve kontroller ile daha yüksek ve daha uygun maliyetli kuleler bulunuyor. Bu yeni inovatif özellikler, LM Wind Power, Blade Dynamics ve GE'nin Küresel Araştırma Merkezi ile olan yakın işbirlikleri sayesinde geliştirilebildi.

77 metre uzunluğundaki karbon kanatlar, LM Wind Power'ın geçmişteki güçlü performansından ve malzeme inovasyonlarından yararlanıyor. Bir yandan da şirketin bugüne kadar sunduğu en uzun kara tipi (onshore) kanatları olma özelliğini taşıyor. Rotor, spesifik müşteri ve saha gerekliliklerine bağlı olarak, özelleştirilmiş karbon kanatlarla çeşitli koşullara göre adapte edilebilir. Bu esneklik, GE'nin yüksek verimli ürünler sunmada ve elektrik maliyetini aşağı çekmede müşterilere yardımcı olmasını sağlıyor. Ayrıca sektördeki en küçük Civata Halkası Çaplarına sahip olan kanatlar, imalat ve lojistik maliyetlerini de minimum düzeyde tutuyor.

Pete McCabe sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu türbin; Küresel Araştırma Merkezi, LM Wind Power ve Blade Dynamics'in sunduğu uzmanlık ve yenilikçi tasarım ile teknoloji ve geliştirmeleri bir araya getirerek GE Store ile neleri başarabileceğimizin harika bir örneği. Spesifik türbin gereksinimlerini karşıladığımızdan emin olmak üzere dünya çapında 30'u aşkın müşteriden veri topladık; çünkü bu müşteriler, daha düşük maliyetli yenilenebilir enerji sağlamaya çalışıyor."

4.8-158; kanıtlanmış DFIG (çift beslemeli endüksiyon jeneratörü) ve sağlam aktarma organları mimarisi de dahil olmak üzere, GE'nin 2MW ve 3MW'lık platformlarından yararlanıyor. En düşük ses emisyonu düzeylerini karşılayan türbin, normal operasyonlar sırasında 104 dB'e kadar inebiliyor. Yeni tasarlanan makina dairesi, daha büyük vinçlere olan gereksinimi azaltırken, makina dairesinde yapılacak onarımları ve sorun giderme işlemlerini kolaylaştırıyor.

GE'nin en güçlü kara tipi türbini, 30 binden fazla rüzgar türbininden oluşan şirket filosundan elde edilen iş zekası bilgileri  kullanılarak geliştirildi. Böylesine büyük bir kurulu güçten elde edilerek analiz edilen veriler, GE'nin yeni nesil kontrol sistemiyle 4.8-158'e güç veriyor. GE'nin Varlık Performans Yönetimi (Asset Performance Management, APM), Siber Güvenlik (Cybersecurity) ve İş Optimizasyonu (Business Optimization, BO) gibi Predix tabanlı uygulamalarını kullanan müşterilerimiz, rüzgar santrallerinin yaşam döngüsünün uzatılması ve santral ekonomisinin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere birçok iş sonucuna ulaşıyor.

GE Yenilenebilir Enerji Hakkında: 

GE Yenilenebilir Enerji, yenilenebilir enerji endüstrisinin en geniş ürün ve hizmet portföylerini bir araya getiren 10 milyar dolarlık bir start-up'tır. Onshore ve offshore rüzgarı, hidrojen ve yoğunlaştırılmış güneş enerjisi gibi yenilikçi teknolojileri birleştiren GE Yenilenebilir Enerji, dünyayı daha iyi ve daha temiz hale getirmek için bugüne dek dünya çapında 400 gigawattın üzerinde kapasiteye sahip kurulum gerçekleştirdi. 55'i aşkın ülkede 22.000'den fazla çalışanı ile GE Yenilenebilir Enerji, dünyanın ilk dijital endüstriyel şirketinin kaynaklarının desteğine sahip. Hedefimiz; erişilebilir, güvenilir ve sürdürülebilir enerji arasında seçim yapmak zorunda olunmadığını tüm dünyaya göstermek. Bizi @GERenewables ve www.gerenewableenergy.com dan takip edebilirsiniz.


business unit