A GE tovább bővíti nagyhatékonyságú gázturbinagyártó kompetenciáit a Metem Corporation felvásárlásával Az akvizíció a Metem százhalombattai üzemére is kiterjed

Apr 07, 2016

•    A felvásárlással tovább bővül a GE saját gyártókompetenciája, lehetővé téve a teljes körűen integrált gépi megmunkálási megoldások biztosítását a korszerű, nagyhatékonyságú HA-technológia támogatásához
•    A Metem által biztosított szakértelem növeli az ellátási lánc hatékonyságát
•    A GE át kívánja venni a Metem minden munkatársát és létesítményét az ellátási láncba történő integrálás során
•    A Metem alakos elektródával történő kémiai megmunkálást és tömbszikra forgácsolást végző százhalombattai korszerű üzeme a jövőben a GE Power üzletágának veresegyházi gyárához tartozik majd
 

VERESEGYHÁZ, 2016. április 4. - A GE (NYSE: GE) ma bejelentette, hogy lezárta az egyesült államokbeli székhelyű Metem Corporation akvizícióját. A felvásárolt vállalat olyan precíziós hűtőfurat-megmunkálási technológiákkal rendelkezik, amelyek hatékonyabbá teszik a turbinamotorok működését, elősegítve a költségmegtakarítást, a működési időtartam növelését és a károsanyag-kibocsátás csökkentését. Az akvizíció keretében a GE tulajdonába kerül a Metem alakos elektródával történő kémiai megmunkálást és tömbszikra forgácsolást végző korszerű üzeme is, amely Százhalombattán működik Metem Europe Kft. néven. Az akvizíció lezárása és a GE vételi szándékának múlt év decemberében történt bejelentése között kevesebb mint 120 nap telt el.
„A Metem felvásárlása újabb mérföldkövet jelent a GE és Magyarország partneri együttműködésének történetében, megerősítve a hosszú távú növekedés iránti közös elkötelezettségünket és tovább növelve ipari bázisunkat az országban.  Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Metem munkatársait a GE közösségében üdvözölhetjük. Gyors és zökkenőmentes integrációra számítunk” - mondta Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke.  
A GE arra számít, hogy a Metem hűtőfurat-megmunkálási technológiáinak házon belülre hozásával növelni tudja ellátási láncának hatékonyságát és csökkenteni tudja költségeit, miközben tovább folytatja korszerű, nagyhatékonyságú turbina-portfoliójának erősítését. A GE által gyártott HA gázturbinák hatékonysága a 62 százalékot is meghaladja. Iyen hatásfok eléréséhez a nagyteljesítményű gázturbinák nagyon magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ami meggyengíti a fémeket. Tekintve, hogy a nagyteljesítményű gázturbinák turbinalapátjai magas hőmérsékleten, jelentős centrifugális erőnek kitéve üzemelnek, a turbinalapát-hűtés fontos eleme a GE következő generációs korszerű gázturbináinak.
„A gázturbinák és a kapcsolódó szolgáltatások központi helyet foglalnak el a GE Power tevékenységében, a Metem felvásárlása pedig elősegíti a szinergiahatások kialakítását, melyet a termékek teljes költségalapjának javítása, valamint a GE Store tudásbázisának az ügyfelek javát szolgáló további bővítése révén érhetünk el” - mondta Mike Chanatry, a GE Power üzletág gázenergetikai rendszerek ellátási láncáért felelős alelnöke. A GE és a Metem az 1970-es évek óta nagyon szoros kapcsolatot ápol, amelynek mozgatórugója a Metem  nagy múltra visszatekintő innovációs és technológiafejlesztési tevekénysége, valamint a vállalat kiváló szakembergárdája. Az akvizíció lezárásakor a GE volt a Metem legnagyobb ügyfele. Az akvizíció stratégiai jelentőséggel bír a GE Power számára, mivel a termékek fejlődésével párhuzamosan a korszerű gyártástechnológiák iránt is egyre nagyobb kereslet tapasztalható.
Mike Chanatry elmondta, hogy a GE tovább kívánja bővíteni a Metem-hálózat kompetenciáit és kapacitásait. A tervek szerint a cég az elkövetkező 6-12 hónap során integrálja a Metem mintegy 270 fős teljes munkaerő-állományát, továbbá a vállalat New Jersey és Pennsylvania állambéli, valamint magyarországi üzemeit a saját szervezetébe. A Metem New Jersey állambéli Parsippany-ban található székhelye a GE Power kompetencia központjává alakul át.
A Metem Corporation gépi megmunkálású és szuperötvözetből készült, összeszerelt turbina-alkatrészek gyártására szakosodott cég, amely az energiatermelő, valamint a repülő- és űripari szektor számára szállít termékeket. Az elmúlt 50 évben a Metem a világ egyik legnagyobb nagy volumenben gyártó, nem hagyományos gépi megmunkálással foglalkozó vállalatává nőtte ki magát, mely az innovációra, a korszerű technológiákra és a működési kiválóságra helyezi a hangsúlyt.
 
A Metem 2005-ben nyitotta meg Százhalombattán alakos elektródával történő kémiai megmunkálást és tömbszikra forgácsolást végző korszerű üzemét Metem Europe Kft. néven. Az üzemben 50 Hz-es motorokhoz készítenek hűtőfuratokat és gyártanak regionálisan is versenyképes szervizalkatrészeket.
A GE-ről
A GE (NYSE: GE) a világ vezető digitális iparvállalata, mely az ipart alapjaiban átalakító, egymással összekapcsolt, rugalmasan reagálni képes, prediktív szoftveralapú gépek és megoldások fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A cég a „GE Store” elnevezésű globális tudásközpontra épülve működik, amelyen keresztül az egyes üzletágak megosztják és elérhetővé teszik egymás számára az általuk alkalmazott technológiát, struktúrát és szakértelmet, valamint a piacokat. Minden találmány táptalajul szolgál a további innovációk létrehozásához és azok gyakorlati alkalmazásához az ipari szektorokban. Magasan képzett szakembergárdája, sokrétű szolgáltatásai, csúcstechnológiai megoldásai és széleskörű jelenléte jóvoltából a GE jól beszéli az ipar nyelvét, ennek köszönhetően ügyfelei is jobb eredményeket érhetnek el. www.ge.com
A GE Power üzletágról
A GE Power világszinten vezető szerepet tölt be az áramfejlesztő technológiák területén, mélyreható szakértelmével segítve ügyfeleit az áramellátás biztosításában, tüzelőanyagok széles spektrumát használva az energiatermeléshez. A digitális erőművel, a világ legnagyobb és leghatékonyabb gázturbinájával, az erőművi, korszerűsítési és szervizmegoldások teljes skálájával, valamint adatkiaknázó szoftverünkkel átalakítjuk a villamosenergia-iparágat. Innovatív technológiáink, valamint digitális termék- és szolgáltatásajánlatunk megfizethetőbbé, megbízhatóbbá, hozzáférhetővé és fenntarthatóbbá teszi az áramellátást.
Bővebb információért látogasson el a vállalat honlapjára a www.gepower.com címen, és kövessen minket a Twitteren: @GE_Power.
A GE Magyarországon
A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, ekkor vásárolta meg stratégiai befektetésként a Tungsram lámpagyár 50% + 1 részvény üzletrészét. A GE jelenleg több mint 10 000 munkatársat foglalkoztat az országban, közülük 9000 fő az ipari üzletágaknál, több mint 1400 fő pedig a GE budapesti globális üzleti szolgáltató központjában dolgozik. 2012 végén a GE stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormánnyal. A 2014-es Figyelő Top 200-as listán a GE a második legnagyobb magyarországi exportőrként szerepel.  2013. október 1-től Joerg Bauer a GE Magyarország elnöke. www.ge.com/hu
 

Bővebb információért keresse:
Szőke Eszter
Grayling
Tel: 06 1266-7833
eszter.szoke@grayling.com
Pintér Judit
Kommunikációs vezető
GE Power, Veresegyház
Tel: 06 28 587 594
judit.pinter@ge.com