Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Press Release

A GE tovább bővíti nagyhatékonyságú gázturbinagyártó kompetenciáit a Metem Corporation felvásárlásával Az akvizíció a Metem százhalombattai üzemére is kiterjed

May 13, 2016
  • A felvásárlással tovább bővül a GE saját gyártókompetenciája,     lehetővé téve a teljes körűen integrált gépi megmunkálási megoldások   biztosítását a korszerű, nagyhatékonyságú HA-technológia támogatásához
  • A Metem által biztosított szakértelem növeli az ellátási lánc hatékonyságát    
  • A GE át kívánja venni a Metem minden munkatársát és létesítményét az ellátási láncba történő integrálás során
  • A Metem alakos elektródával történő kémiai megmunkálást és tömbszikra forgácsolást végző százhalombattai korszerű üzeme a jövőben a GE Power üzletágának veresegyházi gyárához tartozik majd

VERESEGYHÁZ, 2016. április 4. - A GE (NYSE: GE) ma bejelentette, hogy lezárta az egyesült államokbeli székhelyű Metem Corporation akvizícióját. A felvásárolt vállalat olyan precíziós hűtőfurat-megmunkálási technológiákkal rendelkezik, amelyek hatékonyabbá teszik a turbinamotorok működését, elősegítve a költségmegtakarítást, a működési időtartam növelését és a károsanyag-kibocsátás csökkentését. Az akvizíció keretében a GE tulajdonába kerül a Metem alakos elektródával történő kémiai megmunkálást és tömbszikra forgácsolást végző korszerű üzeme is, amely Százhalombattán működik Metem Europe Kft. néven. Az akvizíció lezárása és a GE vételi szándékának múlt év decemberében történt bejelentése között kevesebb mint 120 nap telt el.

„A Metem felvásárlása újabb mérföldkövet jelent a GE és Magyarország partneri együttműködésének történetében, megerősítve a hosszú távú növekedés iránti közös elkötelezettségünket és tovább növelve ipari bázisunkat az országban. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Metem munkatársait a GE közösségében üdvözölhetjük. Gyors és zökkenőmentes integrációra számítunk” - mondta Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke.

 A GE arra számít, hogy a Metem hűtőfurat-megmunkálási technológiáinak házon belülre hozásával növelni tudja ellátási láncának hatékonyságát és csökkenteni tudja költségeit, miközben tovább folytatja korszerű, nagyhatékonyságú turbina-portfoliójának erősítését. A GE által gyártott HA gázturbinák hatékonysága a 62 százalékot is meghaladja. Iyen hatásfok eléréséhez a nagyteljesítményű gázturbinák nagyon magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ami meggyengíti a fémeket. Tekintve, hogy a nagyteljesítményű gázturbinák turbinalapátjai magas hőmérsékleten, jelentős centrifugális erőnek kitéve üzemelnek, a turbinalapát-hűtés fontos eleme a GE következő generációs korszerű gázturbináinak.

„A gázturbinák és a kapcsolódó szolgáltatások központi helyet foglalnak el a GE Power tevékenységében, a Metem felvásárlása pedig elősegíti a szinergiahatások kialakítását, melyet a termékek teljes költségalapjának javítása, valamint a GE Store tudásbázisának az ügyfelek javát szolgáló további bővítése révén érhetünk el” - mondta Mike Chanatry, a GE Power üzletág gázenergetikai rendszerek ellátási láncáért felelős alelnöke. A GE és a Metem az 1970-es évek óta nagyon szoros kapcsolatot ápol, amelynek mozgatórugója a Metem  nagy múltra visszatekintő innovációs és technológiafejlesztési tevekénysége, valamint a vállalat kiváló szakembergárdája. Az akvizíció lezárásakor a GE volt a Metem legnagyobb ügyfele. Az akvizíció stratégiai jelentőséggel bír a GE Power számára, mivel a termékek fejlődésével párhuzamosan a korszerű gyártástechnológiák iránt is egyre nagyobb kereslet tapasztalható.

Mike Chanatry elmondta, hogy a GE tovább kívánja bővíteni a Metem-hálózat kompetenciáit és kapacitásait. A tervek szerint a cég az elkövetkező 6-12 hónap során integrálja a Metem mintegy 270 fős teljes munkaerő-állományát, továbbá a vállalat New Jersey és Pennsylvania állambéli, valamint magyarországi üzemeit a saját szervezetébe. A Metem New Jersey állambéli Parsippany-ban található székhelye a GE Power kompetencia központjává alakul át.

A Metem Corporation gépi megmunkálású és szuperötvözetből készült, összeszerelt turbina-alkatrészek gyártására szakosodott cég, amely az energiatermelő, valamint a repülő- és űripari szektor számára szállít termékeket. Az elmúlt 50 évben a Metem a világ egyik legnagyobb nagy volumenben gyártó, nem hagyományos gépi megmunkálással foglalkozó vállalatává nőtte ki magát, mely az innovációra, a korszerű technológiákra és a működési kiválóságra helyezi a hangsúlyt.

A Metem 2005-ben nyitotta meg Százhalombattán alakos elektródával történő kémiai megmunkálást és tömbszikra forgácsolást végző korszerű üzemét Metem Europe Kft. néven. Az üzemben 50 Hz-es motorokhoz készítenek hűtőfuratokat és gyártanak regionálisan is versenyképes szervizalkatrészeket.


business unit
tags