GE Foundation Scholar-Leader Díjátadó 2016

May 13, 2016

Ki korán kel, karriert lel

5+1 tipp a sikeres karrierépítéshez már az egyetemi tanulmányok befejezése előtt

A karrierépítést nem lehet elég korán kezdeni. A legtöbb munkáltató olyan tehetséges, magasan képzett munkaerőt keres, aki az ambícióit jól tükröző, legalább 1-2 évnyi releváns szakmai tapasztalattal (pl. gyakornoki munka, ösztöndíjprogram) is rendelkezik.

Ezt az igényt felismerve indította el a GE 14 évvel ezelőtt a GE Foundation Scholar-Leaders Program elnevezésű, azóta regionális modellé lett egyetemi ösztöndíjprogramját, amely fiatal tehetségeknek biztosít versenyelőnyt a GE vezetőinek szakmai, valamint anyagi támogatás biztosítása révén. A program fontos eleme, hogy a résztvevők nemzetközi üzleti környezetben kapnak lehetőséget a karrierépítésre és szakmai kapcsolati hálójuk kialakítására.

2016. május 12-én újabb 5 tehetséges fiatal, Angyal Péter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Parragh Dávid, a Miskolci Egyetem, Rajnai Vanda, a Pécsi Tudományegyetemm, Sarkadi Nagy Márton és Yekateryna Milkovich a Budapesti Corvinus Egyetem másodéves hallgatói csatlakozhattak a kétéves egyedülálló programhoz.

„A karrier szempontjából az egyik legfontosabb alap, amelyre építhetünk az oktatás, de emellett sok más szempontot is szem előtt kell tartani. Fontos, hogy a ma tehetségei, a jövő közép-európai vezetői már az egyetemi évek alatt megértsék a jövőbeli sikeres munkához szükséges kulcsfontosságú tényezőket. E tapasztalatok, elsajátított képességek segíti őket sikeres karrierük során. A GE jelentős magyarországi ipari és digitális jelenlétére építve a GE Foundation Scholar-Leaders program célja, hogy életre szóló tapasztalatot nyújtson és versenyelőnyhöz juttassa a résztvevő ambiciózus diákokat” -mondta el az ünnepélyes díjátadón Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke.

Az esemény kapcsán a program azóta már sikeres vezetőkké lett öregdiákjait kértük meg, hogy osszák meg karriertippjeiket mindazokkal, akik szeretnék már az egyetemi éveik alatt is építeni szakmai karrierjüket.

1.     Találj magadnak egy mentort! - Szilágyi Dominik, Amazon.com

„A sikeres karrierépítés egyik leginkább figyelmen kívül hagyott építőeleme a mentor keresése, ám a megfelelő mentor megtalálása az egyik legnehezebb feladat” - mondja Szilágyi Dominik, a Scholar-Leaders program öregdiákja, aki jelenleg Spanyolországban dolgozik szenior termékmenedzserként az Amazon.com-nál. „A mentorodnak ismernie kell téged, de ugyanakkor az érdekeidet is a szívén kell viselnie. Azt ajánlanám ezért mindenkinek, hogy keressen magának egy mentort, aki megismertet vele egy új világnézetet, és folyamatosan segíti fejlődését.”

2.     Építs kapcsolatokat! - Horváth Dániel Márton, Edubase

„Magyarországi gépészmérnök-hallgatóként hihetetlen élményt jelentett számomra, hogy egy elképesztően tehetséges román építésszel, egy briliáns fiatal cseh fizikussal, valamint hihetetlenül sikeres vállalkozókkal, üzletemberekkel és jövőbe látó elmékkel találkozhattam. Az ilyen kapcsolatok felbecsülhetetlen értékűek, és az egész pályafutásod során megmaradnak neked” - emeli ki Horváth Dániel Márton, akik 2014-ben végzett a programon. A fiatalember az Edubase online oktatási platform társalapítója, amely egyetemisták számára biztosít ingyenes audio-vizuális kiegészítő tananyagokat.

3.     Ha van egy ötleted, vágj bele - Lám István, Tresorit

Lám István pontosan ezt tette az ösztöndíjprogram évei alatt. István 2010 és 2012 között vett részt a GE Foundation Scholar-Leaders programjában. A kapott ösztöndíjat arra használta fel, hogy lediplomázzon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, illetve hogy finanszírozza vállalkozása kezdő lépéseit. Ma már a felhőalapú fájlmegosztással és tárhelyszolgáltatásokkal foglalkozó magyar-svájci Tresorit vezérigazgatója, melynek társalapítója is egyben. A cég rendszere annyira biztonságos, hogy 50 000 dolláros jutalmat ígérnek annak, aki meghekkeli a szervereiket (a jutalmat eddig még nem kellett kifizetniük). István sikerességét jól mutatja, hogy felkerült a Forbes Magazine „30 under 30” listájára. A Forbes minden évben közzéteszi listáját a legsikeresebb 30 év alatti fiatalokról; István a technológia kategóriában került a legjobb 30 európai közé.

4.     Ne félj a kudarctól, hanem tanulj belőle!  - Imre Antónia, Invendor

Vagy nyersz, vagy tanulsz! Imre Antónia, az Invendor tanácsadó cég ügyvezetője 2004-ben vett részt a programban, és most, 12 évvel később rengeteg tanáccsal szolgálhat a fiataloknak. „Ami őszintén meglepett engem, az az volt, hogy az amerikai üzleti kultúrában csak akkor vesznek komolyan egy vállalkozásindítási ötletet, ha tudsz mutatni legalább egy olyan startupot, amellyel elbuktál. amely nem volt sikeres, A bukást ők jó jelnek tartják, hiszen szerintük a tény, hogy elbuktál, de most megint itt vagy, az azt mutatja, hogy tele vagy ambícióval és át tudod vészelni az üzleti világ hullámzásait. Van egy olyan mondásuk, hogy „bukj el gyorsan, tanulj gyorsan” - ezt érdemes észben tartani.”

5.     Építsd fel a saját személyes márkádat! - Takács Árpád, ABC-iROB, ACMIT, AdasWorks

„Ne elégedj meg azzal, hogy nevet szerzel magadnak. Építs fel egy márkát, építs ki olyan hírnevet, amelynek hallatán az emberek elismerően bólintanak, és teljes szívvel ajánlanak másoknak téged. Ugyanakkor az is fontos, hogy ez a márka olyan legyen, amelyre te is büszke vagy, hiszen te magad építetted fel őszinte, kemény munkával és kapcsolatépítéssel, miközben végig hű maradtál az elveidhez” - tanácsolja a program 27 éves öregdiákja, Takács Árpád, akik jelenleg az ABC-iROB-nál dolgozik kutatási asszisztensként, kutató-fejlesztő mérnökként az Osztrák Orvosi Innovációs és Technológiai Központban, valamint mesterséges intelligencia kutatóként az AdasWorks-nél.

+1 Keresd a lehetőségeket és használd ki mindet! - Szilágyi Dominik, Amazon.com

„Remekül tágíthatod a látókörödet, ha azért csinálsz valamit, mert éppen alkalom adódott rá. A GE-s ösztöndíjam például egy egyáltalán nem tervezett gyakornoki munkát eredményezett, amiből aztán az első állásom lett. Később egy másik gyakornoki állást is elvállaltam egy olyan területen, amelyik alig kapcsolódott a pénzügyi hátteremhez, de három évvel később mégis egy csodálatos állást köszönhettem neki - ráadásul itt találtam rá egy olyan mentorra, aki a barátom is lett, és akivel azóta is tartom a kapcsolatot" - teszi hozzá Szilágyi Dominik, az Amazon.com termékmenedzsere.

###

A Programról

A GE Foundation Scholar-Leaders Program már 14 éve működik Magyarországon, Romániában pedig idén ünnepli 10. évfordulóját. A jövő vezetőinek képzését elősegítő, kétéves, 4000 dolláros (1,1 millió forint) ösztöndíjprogram versenyelőnyhöz juttatja a tehetséges diákokat, és elősegíti egy regionális vezetői hálózat kiépítését, hozzájárulva ezzel a térség humánerőforrás-fejlesztéséhez. A magyarországi díjátadót követően Romániában, Lengyelországban és Csehországban is átveheti ösztöndíját az öt-öt nyertes egyetemista. A régióban a GE Foundation eddig több mint 2,9 millió dollárt (800 millió forintot), a GE vezetői, mint önkéntesek 4800 munkaórát fektetettek be a jövő vezetőinek képzésébe. A program keretében eddig 534 tehetséges egyetemista részesült ösztöndíjban.