A GE felújította a Paksi Atomerőmű ötödik generátorának forgórészét is

Feb 01, 2017
  • A GE egy több éves megbízás keretében végzi az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak forgórész fejújítását
  • A modernizáció célja a generátorok megbízhatóságának növelése
  • A projekt sikeres bizonyítéka a GE olyan erőmű-szervizelési képességének, amellyel bármilyen technológiai hátterű berendezést képes felújítani és atomerőművekben történő hatékony működtetésre alkalmassá tenni
 

BUDAPEST, 2017. január 31. - A GE Power Services (NYSE: GE) sikeresen korszerűsítette a Paksi Atomerőmű 5. generátorának forgórészét is. A projekt egy több éves szolgáltatási megállapodás része, amelynek célja az, hogy meghosszabbítsa a 2000 MW beépített áramtermelő kapacitással rendelkező MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak élettartamát és javítsa megbízhatóságukat. 

A 2013-ban indult és 2021-ig tartó, 5,1 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékű megállapodás értelmében a GE újítja fel az atomerőmű négy reaktor-blokkjához (Paks 1-4. blokkok) kapcsolódó nyolc darab, egyenként 250 MW teljesítményű, Ganz gyártmányú generátort, valamint egy tartalék generátort. A most befejezett projekt keretében az ötödik forgórész felújítása történt meg. A projekt ütemezése szerint a GE évente egyet újít fel az 1982 és 1987 között üzembe helyezett generátorok közül.

„A Paksi Atomerőmű számára végzett projekt is igazolja a GE képességét és felkészültségét más gyártók generátorainak karbantartására, valamint felújítására” - mondta Pascal Schweitzer, a GE Erőműszerviz üzletágának európai regionális igazgatója. „Örömmel veszünk részt a paksi generátor-korszerűsítési projektben, amelynek célja, hogy az erőmű 20 évvel megnövelt élettartamának ideje alatt biztosítsa a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét.”

„A Paksi Atomerőmű generátor forgórészeinek sikeres felújítása hozzájárul a 2000 MW névleges teljesítményű erőmű termelési biztonságának illetve rendelkezésre állásának javításához” - mondta Dr. Kiss Csaba, a GE Power Services ügyvezető igazgatója. „A mostani megbízás sikeres teljesítése megalapozhatja a Paksi Atomerőmű által tervezett további fejlesztésekben és felújításokban való részvételt, illetve a nukleáris alapú villamosenergia-termelés magyarországi kapacitás-fenntartási munkálataiban való közreműködést is” - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Paksi Atomerőműben négy, orosz gyártmányú VVER-440 típusú nyomott vizes reaktor üzemel. Az 1-es blokk üzemidejét 2032-ig, a 2-es blokk üzemidejét 2034-ig, míg a 3-as blokkét 2036-ig hosszabbították meg.

A berendezések felújítását a GE budapesti generátorszerviz műhelyében, magyar szakemberekkel és magyar alvállalkozók bevonásával végezte el. A generátor nagy fordulatszámon történő kiegyensúlyozása a vállalat lengyelországi, Wroclaw-ban működő üzemében történt.

A GE magyar Erőműszerviz csapata már számos hazai erőműben, többek között a Dunamenti, Mátrai, AES Tisza II., GTER Litér, GTER Sajószöged, DKCE Debrecen, pécsi és oroszlányi erőművekben végzett sokoldalú és jelentős  felújításokat. A vállalat ezen kívül finn, osztrák és török erőművek felújítási projektjeiben is sikerrel vett részt. A budapesti Erőműszerviz üzletág a hagyományos, szén és gáztüzelésű erőművek szerviz és karbantartási tevékenysége mellett a csehországi, Temelini Atomerőműben is dolgozott és jelenleg is dolgozik.

A GE globális piacvezető a nukleáris erőművek számára nyújtott szerviz és karbantartás terén. Szakemberei eddig 103 nukleáris blokk 257 gőzturbináján végeztek „retrofit”-et, azaz teljes körű felújítást és teljesítménynövelést. A GE Hitachi Nuclear Energy, a GE és Hitachi közös vállalata a forralóvizes reaktorral (Boiling Water Reactor, azaz BWR) működő atomerőművek számára gyárt gépeket és berendezéseket, illetve nyújt szervizszolgáltatásokat. Emellett - csakúgy, mint a paksi generátor felújítási projekt során - a GE a nukleáris ipar legnagyobb szegmensének számító nyomott vizes rektorral működő erőművek gőzturbina-generátorait, illetve egyéb főegységeit is képes karbantartani.

További információk:

Piskóti Attila / Tölgyi Krisztina

Premier Kommunikációs Iroda

Telefon: 1/483-1860, 30/310-1324

E-mail: sajto@premeircom.hu 

Galli Edit

GE Hungary

Telefon: 1/237-6812; 70/436-9979

E-mail: edit.galli@ge.com