A GE Debrecenbe hozza a világ egyik vezető egyetemét

Oct 02, 2019

A világ vezető egyetemei közé tartozó MIT (Massachussetts Institute of Technology) a régióban először Magyarországon, a GE Healthcare-rel együttműködve a Debreceni Egyetemen indítja el a MIT-Catalyst programját. A GE támogatásával létrejövő magyar központtal egy olyan európai-transzatlanti partnerség jön létre, amely lehetőséget teremt a valós klinikai igényeket kielégítő egészségügyi kutatási projektek létrehozására és támogatására.

A napokban született megállapodás révén a világhírű MIT az USA-ban 7 éve sikerrel működő, PhD hallgatókat célzó MIT Catalyst program 2020-ban a GE Healthcare-rel együttműködésben a   Debreceni Egyetemen indul el. Közös kutatásról és képzésfejlesztésről kötöttek megállapodást, a partnerség főbb területei a digitális medicina, a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság és a sport orvoslás lesznek. 

Az MIT Catalyst programja különböző profilú szervezeteket foglal össze, az együttműködésben részt vesznek egyetemek, kórházak, vállalatok. Céljuk, hogy a programban résztvevők olyan projekteken dolgozzanak, amikkel később a nemzetközi, egészségtechnológiai iparban érdekelt vállalatokat is kiszolgálnak, mint például a GE egyészségügyi üzletága, a GE Healthcare. Az elmúlt 7 évben 34 ösztöndíjas vett részt a program 4 képzési központjában, őket 50 mentor segítette. A 16 Catalyst program révén kezdeményezett projekt közül 8 kapott piaci finanszírozást, ami az MIT más programjaival – ahol ez az arány 15 százalék - összevetve rendkívül magas.

A régióban a Debreceni Egyetem és a GE Healthcare budapesti központja vezető szerepet fog betölteni az MIT Catalyst módszertanának európai meghonosításában és alkalmazásában, összekötve a debreceni ökoszisztémát az bostoni régió  K+F és innovációs központjaival. Európában a Debreceni Egyetem további  két egyetemmel működik majd együtt, a Friedrich-Alexander-Universität erlangeni egyetemmel, valamint a UPM madridi egyetemmel.

 „A Debreceni Egyetem évek óta az ipari igényekkel harmonizáltan valósítja meg projektjeit, erre építettük fel a működésünket. Megnézzük, hogy az ipar milyen problémák megoldásában kíván az egyetemi tudásra támaszkodni és azokra ágazati kabineteket hozunk létre. A kutatás-egyeztetéseket, értékeléseket már ezek az egyetemi, kormányzati és ipari szereplőkből álló grémiumok végzik. Ez a modell annyira bevált, hogy az évek során elértük: a sikereink mentén egy MIT szintű egyetem is érdeklődést mutasson a működésünk iránt” - közölte Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán professzor. 


Az MIT-hoz hasonlóan a programot támogató GE Healthcare globális központja szintén Bostonban található, az együttműködés kialakításában azonban a hazai központ játszott jelentős szerepet. A GE 2018-ban több, mint 6 millárd fortintot fektetett K+F tevékenységekbe Magyarországon. Hazai tevékenységei, orvos-informatikai területen elért eredményei és kapacitása, valamint kiépített partnerkapcsolatai járultak hozzá a együttműködés létrejöttéhez. 

 „Az a fajta új paradigma, ami azt mondja, hogy a szükségletalapú problémákat oldjuk meg, ezek alapján közelítsük meg a kutatás-fejlesztés célkitűzéseit és az innovációt, nagyon komoly lehetőséget nyújt mind az egyetemnek, mind egy olyan vállalat számára, mint a General Electric. Magyarországon a Debreceni Egyetemmel két éve megkötött stratégiai partnerségünk alapján úgy gondolom, hogy létezik az az ökoszisztéma, amely kellően kompetitív és képes arra, hogy teljesítsen minden olyan feltételt, mint amelyeket a világ egyik elsőszámú egyeteme, az MIT megkövetel. Közben azt is látjuk, hogy a politikai döntéshozói környezet is támogató és van ez irányú víziója a kormánynak” – mondta el dr. Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke.

 „Magyarországnak van egyfajta olyan hírneve a világban, hogy komoly mértékben támogatja a kutatói világot, emellett a humán kapacitás a kutatói, akadémiai területen rendkívül erős. Azt is külön öröm volt látni, hogy a kormány illetékes döntéshozói, nevezetesen az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselői, rendelkeznek a megfelelő gondolkodásmóddal, a tudással és tudásalkalmazással”– tette hozzá Enrique Shadah, az MIT Catalyst európai programigazgatója.

A Catalyst Program a világ minden pontjáról fogad jelentkezőket és a felvétel után döntik el, hogy melyik képzési központban folytatják munkájukat. A program felelősei nem konkrét ötleteket és projekteket várnak, hanem kifejezetten a tehetséges PhD kutatókat szándékoznak megtalálni.