Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Press Release

GE'nin Biyogaz Teknolojisi Türkiye'de Üç Yeni Çöp Gazı Santraline Güç Verecek

September 14, 2017
  • GE, ITC-Ka Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. için 16 Jenbacher J420 Biyogaz Motoru ve myPlant Varlık Performans Yönetimi çözümü sunacak
  • Antalya, Eskişehir ve Alanya'daki Üç Çöp Gazı Tesisi, civar konutlardan toplam 1.387.000 ton şehirsel atık işleyecek
  • Proje, yenilenebilir enerji kaynak kullanımını ve dijitalleşmeyi artırarak Türkiye'nin ekonomik gelişim stratejisini destekliyor

İstanbul, TÜRKİYE-24 Ağustos 2017-GE (General Electric), ülkedeki en büyük çöp gazı üreticisi ITC-Ka Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sahip olduğu üç yeni çöp gazı tesisine Jenbacher* biyogaz motor teknolojisini ve Predix’in güç verdiği myPlant* Varlık Performans Yönetimi (APM) çözümünü sağlayacağını duyurdu.

ITC Genel Müdürü Erdoğan Göğen,Çöp gazı tesislerimizdeki organik sebze, meyve ve bahçe atıkları, Antalya, Eskişehir ve Alanya'daki evsel atıkların %50'den fazlasını oluşturuyor. Üç tesis toplamda civar konutlardan yıllık 1.387.000 ton şehirsel atık işleyecek. GE’nin kendini kanıtlamış, yüksek verimli, düşük emisyonlu Jenbacher biyogaz motorları, karbondioksit salınımlarını azaltmamıza imkan tanırken, organik atığın ısıya ve elektriğe dönüştürülmesinde sıfır atık hedefimize ulaşmamızı sağlayacak” dedi ve ekledi, “Ankara'daki Mamak Entegre Katı Atık Yönetimi tesisinin serasında da benzer olarak domates ve çilek yetiştirilmesi için ısıdan yararlanılıyor. Böylece Ankara sakinleri, Mamak atık gömme tesisinin dezavantajlarından etkilenmek yerine, yeni bir sebze ve meyve tedarikçisi kazanmış oldu.

Bu yeni üç çöp gazı tesisi, organik atıkları yenilenebilir enerjiye ve ısı üretebilen biyogaza dönüştürecek. Üretilen biyogaz, Eskişehir'de dört, Antalya'da dokuz ve Alanya'da üç tane Ecomagination sertifikalı GE Jenbacher J420 biyogaz motoruna enerji verecek. Ortak Azot Oksit limitinin maksimum %50'sini üretmek üzere yapılandırılmış olan bu motorlar, ülke şebekesine 22 MW elektrik sağlayacak. Bu da üç şehirde yaklaşık 30 bin konuta yetecek kadar elektrik üretileceği anlamına geliyor.

GE, Jenbacher biyogaz motorlarına ek olarak gaz motorları için motor çalışma süresini ve verimliliğini artıran ve yaşam döngüsü maliyetlerini azaltan myPlant Varlık Performans Yönetimi (APM) dijital çözümünü de sunacak. GE’nin bu çözümü, ITC'nin jeneratör setlerine uzaktan erişimini, optimize edebilmesini ve sorunları gidermesini sağlarken, güvenilirliği ve performansı etkileyen olayları önlemek için öngörülebilir analizleri kullanmasına da imkan tanıyacak. Parçalara yönelik uzun süreli servis hizmeti de projenin kapsamında (59.999 çalışma saatine kadar) yer alıyor. GE'nin uzun vadeli iş ortağı Topkapı Endüstri de kurulum hizmetleri sunacak.

GE’nin Yerinde Enerji Üretim iş kolu Servis Genel Müdürü Margherita Adragna konuyla ilgili şöyle konuştu: “Türkiye'nin enerji kullanımının 2030'a kadar %4,5 hızla büyümesi bekleniyor. Bu nedenle yakıt maliyetlerini düşürmenin yolu yüksek verimlilikten geçiyor. Enerji üretim kapasitesi; katı biyokütle, jeotermal, biyogaz ve sanayi atıkları kullanımıyla 200 MW'ın altındayken, ülkenin büyük yenilenebilir kaynak potansiyelinden yararlanmak çok önemli.[1] Jenbacher biyogaz motor teknolojimiz, ITC'nin uygun maliyetli ve çevre dostu bir çözüm yoluyla müşterilerinin artan ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olacak. ITC, sorunları oluşmadan tespit eden öngörülebilir analizlerin kullanıldığı Jenbacher gaz motorlarına yönelik myPlant Varlık Performans Yönetimi çözümünün Türkiye'deki bu ilk uygulaması sayesinde, duruş sürelerini azaltıp varlık ömrünü uzatırken, bakım maliyetleriyle operasyon riskini dengeleyebilecek.

GE’nin Avusturya'da Jenbach’daki Distributed Power tesisinde üretilecek ekipmanın, 2017'nin ikinci yarısında hizmete girmesi bekleniyor.

ITC'nin Entegre Katı Atık Yönetim Sistemleri Hakkında

ITC'nin entegre katı atık yönetimi sistemleri, ITC Invest Trading & Consulting AG'nin uygulamaya koyduğu geri dönüşüm, bertaraf ve ıslah yöntemlerini temel alan yenilikçi teknolojiler sunmaktadır. Sistem; vahşi depolama sahalarının rehabilitasyonu, düzenli depolama alanlarının projelendirilmesi ve işletilmesi, biyometanizasyon, gazlaştırma-yakma ile enerji üretimi, atıktan türetilmiş yakıt üretimi, ambalaj ve hafriyat atıklarının geri kazanımı, tehlikeli ve tıbbi atıkların bertaraf edilmesi gibi süreçlere odaklanan bir dizi faaliyetlerden oluşmaktadır. Uygulamaların amacı, gömülecek atık miktarını en aza indirerek atık sahalarının ömrünü uzatmak; nihai hedef ise atık gömme sahasına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmaktır. Bu doğrultuda, şirketin AR-GE çalışmaları sayesinde yenilikçi teknolojiler geliştirilmiş ve atık yönetimine yepyeni bir perspektif kazandırılmıştır.

GE Yerinde Enerji Üretim Grubu Hakkında

GE Yerinde Enerji Üretim (GE Distributed Power), kullanım yerinde ya da yakınında, enerji üretimine ve gaz sıkıştırmaya odaklı motorların, enerji ekipmanlarının ve servisinin lider tedarikçilerinden biridir. GE Yerinde Enerji Üretim; küresel olarak birçok endüstri için 100 kW ila 10 MW enerji üreten; verimli, yakıt konusunda esnek, endüstriyel gaz motorlarından oluşan geniş bir portföy sunuyor. Dünyanın herhangi bir yerinde ve herhangi bir zamanda, ticari hedeflerinize ve başarı ölçütlerinize ulaşmanızı sağlamak amacıyla dünya çapında 35 bin gaz motoru için yaşam döngüsü desteği de sunuyoruz. 150'yi aşkın ülkedeki servis sağlayıcılarımızdan aldığımız destekle, GE'nin küresel servis ağı, servis ihtiyaçlarınızın yerel olarak hızla giderilmesi için çalışıyor. GE Yerinde Enerji Üretim’in merkezi Jenbach, Avusturya'dır.

GE Enerji Hakkında

GE Enerji, enerjinin üretiminden tüketimine kadar enerjinin tüm değer zincirinde teknoloji, çözüm ve servis hizmetleri sunan bir dünya lideridir. Dünyanın ilk dijital endüstriyel şirketi olarak tüm kaynak ve ölçeğimizi birleştirerek elektrik endüstrisini dönüştürüyoruz. 150'den fazla ülkede faaliyet gösteren müşterilerimizle birlikte şehirlerin aydınlatılması, ekonomilerin geliştirilmesi ve dünyanın birbirine bağlanması için dünyanın üçte birinden fazlasına güç veriyoruz. Daha fazla bilgi için www.gepower.com web adresini ziyaret edebilir, @GE_Power Twitter adresinden ve LinkedIn’den takip edebilirsiniz.  

GE Hakkında

GE, dünyanın dijital endüstriyel şirketi olarak; birbiriyle bağlı, iletişim kurabilen ve öngörülebilir yazılımlara sahip makine ve çözümleri ile endüstriyi dönüştürüyor. GE’deki her iş kolu aynı teknolojiye, pazara, yapıya ve bilgiye erişim sağlayan GE Store ile küresel olarak bilgi alışverişi gerçekleştiriyor. Her icadımız, bulunduğumuz endüstrilerdeki inovasyon ve uygulamaları daha ileri taşıyor. Çalışanlarımız, hizmetlerimiz, teknolojimiz ve ölçeğimiz ile endüstrinin dilini konuşuyor ve müşterilerimiz için daha iyi sonuçlar üretiyoruz. www.ge.com


[1] http://www.iea.org/publications/freepublications/publication/turkey2009.pdf


business unit