Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Press Release

GE, BEREKET Enerji'nin Üretim Miktarını ve Güvenirliğini Artırması için Destek Oluyor

August 09, 2016
  • GEnin Türkiye'deki ilk tam kapsamlı Buhar Türbini ve Jeneratörü Modernizasyon Projesi  imzalandı.
  • Anlaşma kapsamında GE, Yatağan Termik Santrali'ndeki mevcut üç Buhar Türbini ve Jeneratörünün modernizasyonu  gerçekleştirecek,
  • Proje, santralin üretim miktarını, kullanılabilirliğini ve çalışma ömrünü artıracak.
  • Proje kapsamında, Türkiye'de ortalama 125 bin hanenin enerji İhtiyaçlarını karşılamaya yetecek 44 MW ek üretim kapasitesi oluşacak. 

İstanbul, Türkiye, 21 Haziran 2016 - General Electric (GE), BEREKET Enerji iştiraki Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş ile Türkiye'deki tam kapsamlı santral çözümleri yetkinliklerine dikkat çeken kilometre taşı niteliğinde bir anlaşmaya imza attığını duyurdu. Anlaşma kapsamında Muğla ilindeki Yatağan Kömür Santrali’nde bulunan üç buhar türbini ve jeneratörü için yenileme çalışması yapılacak. Proje, her yıl Avrupa enerji üretim sektöründeki isimleri bir araya getiren, Milano'da düzenlenen Power-Gen Europe 2016 konferansında duyuruldu.

Daha önceden devlete ait olan linyit kömürü yakıtlı Yatağan Termik Santrali, BEREKET Enerji'nin bağlı olduğu BEREKET Grup tarafından satın alınarak 2014 yılında özelleştirilmişti. BEREKET Enerji, tesisi satın aldıktan sonra tesisin çalışma ömrünü ve güç ünitelerinin kullanılabilirliğini artırmak adına bir modernizasyon süreci başlattı.

BEREKET Grup Kurucu Ortağı Ali Yağlı, sahibi oldukları Yatağan Enerji Santrali’nde olduğu gibi Türkiye'de enerji sektöründe tesisler özelleştirildikçe, eski güç ünitelerinin yenilenmesine ve güçlendirilmesine yönelik giderek artan bir modernleştirme trendi olduğunu belirtiyor. Yağlı,  “Türkiye'nin enerji talepleri giderek artış gösterirken [1] santraldaki buhar türbin ve jeneratörlerin yenileme ve  güçlendirme hedefimizi gerçekleştirmek adına GE ile çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu proje kapsamında, ünitelerin üretim miktarı artırılacak ve uzun vadeli güvenirlik elde edilecek; bakım çalışmalarına daha az sıklıklarla ihtiyaç duyulacak.

Proje, GE'nin Türkiye'deki ilk tam kapsamlı Buhar Türbini ve Jeneratörü modernizasyon projesi olarak öne çıkıyor. Modernizasyon çalışmalarının tesisin şu andaki 180 MW'lık (megavat) düşük üretim düzeyini yaklaşık 228 MW'a yükseltmesi bekleniyor. Üretim düzeyindeki bu artış, Türkiye'de ortalama 125 bin evin enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek düzeyde olacak.

GE, anahtar teslim projesi için şirketin Kasım 2015'te satın aldığı Alstom Power tarafından tedarik edilen üç Zamech Buhar Türbinini gerçekleştirilecek yenileme ve güçlendirme çalışmaları ile Reaksiyon Tipi Buhar Türbini ile değiştirmiş olacak. (Yüksek Basınç Türbininin Tamamını, Orta Basınç Türbininin tamamını ve Alçak Basınç Türbininin iç kısmını yenileştirilip güçlendirilmek üzere).

Bu kapsamda BEREKET Enerji, Rus şirketi Electrosila imzalı (Power Machines) Dolmel H2 soğutmalı generatörlerini GE'ye ait üç Hava Soğutmalı Jeneratör ile değiştirecek. GE, ayrıca eski statik ikaz sistemini de yenileyerek üç yeni ikaz sistemi tedarik edecek. Şirket ayrıca, çalışanların eğitiminden ve ekipmanların kurulumu ile devreye alınmasından da sorumlu olacak.

GE Enerji Servisleri Doğu Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Murat Demirel, “BEREKET Enerji ile Yatağan enerji santraline ilişkin imzaladığımız hizmet sözleşmesi, GE'nin Türkiye'deki enerji sektörüne uzun yıllara dayalı taahhüdünün ve bağlılığının bir göstergesini oluşturuyor. Bu proje aynı zamanda enerji santrallerinin verimliliğini ve çevre performansını artırmaya yönelik uzun vadeli hedeflerin desteklenmesini de yansıtıyor. Türkiye'de alanının ilk örneği olan böyle bir projeye imza attığımız için GE olarak gurur duyuyoruz. Alstom'u satın almamızla da birlikte artan yetkinliklerimizi, diğer tedarikçilerden gelen hizmet üretim ekipmanlarıyla daha da artırıyor, müşterilerimize aklınıza gelebilecek her türlü yakıt kaynağıyla en üst düzey verimliliği sunuyoruz” dedi.

BEREKET Enerji'nin Buhar Türbin ve Jeneratör ünitelerine yönelik proje hedefleri arasında, santralin kullanılabilirliğini yılda 8000 saat çalışma süresine kadar  yükseltmek, tesisin ömrünü 15 yıl daha uzatmak ve tesisin nominal üretim düzeyini yaklaşık 228 MW'a kadar artırmak yer alıyor. Ekipmanın, planlanan 105 günlük bir hizmet dışı kalma süresi kapsamında teslim edilmesi ve kurulması gerekiyor.

GE, Polonya ve İsviçre'de bulunan üretim tesislerinden getirilecek üç buhar türbini ve jeneratör setini Mart 2017 ve Mart 2018 arasında aşamalı olarak teslim edecek. Tesisin Türkiye'nin ulusal şebekesine bağlı olan ilk ünitesinin en geç Haziran 2017'de tam enerji yükseltme kapasitesiyle ticari faaliyete geçmesi bekleniyor.

Yatağan, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Muğla iline bağlı bir kasaba ve ilçedir. Muğla'nın yaklaşık 26 kilometre kuzeyinde olan ilçe, İstanbul'un 414 kilometre (257 mil) güneyindedir.

GE Power Services Hakkında

GE'nin merkezi İsviçre Baden'de bulunan GE Enerji Servisi iş kolu, aktif tesis varlıkları ve bunların çalışma ömrü açısından müşterilerimize birinci sınıf çözümler sunuyor. Organizasyonumuz, diğer orijinal ürün üreticilerini de kapsayan 28 bini aşkın enerji üretim varlığıyla dünya çapında 2800'den fazla müşteriye hizmet sunuyor; yazılım ve büyük veri analizlerinin gücünden yararlanarak çözümlerimizin tüm yaşam döngüsü boyunca performansını iyileştirmek adına Endüstriyel İnternet'ten faydalanıyor.

Ayrıntılı bilgi için powergen.gepower.comsayfasını ziyaret edin.

GE Power Hakkında

GE Power, müşterilerinin geniş bir yakıt yelpazesi kullanarak enerji sunmalarına yardım etmek üzere kapsamlı bir bölgesel deneyime sahip olan, enerji üretimi alanında bir dünya lideridir. Elektrik endüstrisini dijital elektrik santrali, dünyanın en büyük ve verimli gaz türbini, tam ölçekli fabrika, güncelleme ve hizmet çözümlerinin yanı sıra veri aktarımı yazılımımız ile tamamen değiştiriyoruz. Yenilikçi teknolojilerimiz ve dijital ürün ve hizmet seçeneklerimiz, enerjiyi daha ekonomik, güvenilir, erişilebilir ve sürdürülebilir kılmaya yardım etmektedir.



[1] Invest in Turkey/ http://www.invest.gov.tr/en-US/sectors/Pages/Energy.aspx : “Ekonomik büyüme, kişi başına düşen milli gelir artışı, olumlu demografik trendler ve hızla ilerleyen kentleşme; 2023 yılına kadar yılda %6 oranında artması öngörülen enerji talebinin arkasındaki temel itici güç olmuştur. Şu anda 74 GW'lık kurulu elektrik kapasitesi, 2023 yılına kadar 120 GW'a ulaşarak özel sektörün üstleneceği daha fazla yatırımla ülkedeki artan talebe yanıt verir hale gelecek." 


business unit
tags